João Bentes kommer från Brasilien, har levt i Singapore under en tid och bodde senast i Halmstad där han påbörjade sin PhD inom Computer Science. I förra veckan började han som vår nya produktutvecklare och det är kul att ha med honom i teamet. Med ett leende på läpparna, en ödmjuk inställning och med en härlig energi berättar João om sina första dagar på Sweet, historien bakom sitt namn och varför han brinner för sitt yrke. 

 

 

Jag har förstått att du har ett väldigt långt namn, berätta om det

Haha, det stämmer. Jag brukar vanligtvis presentera mig som João Bentes men mitt fullständiga namn är: João Elias Brasil Bentes Júnior. Mitt första efternamn ”Brasil” är faktiskt ett gammalt inhemskt namn. Den första personen i min familj var en brasiliansk inföding och när han blev tvungen att skaffa sig ett formellt ID så registrerade han sig som ”João Elias Brasil Bentes Júnior”. Sedan dess har efternamnet ärvts i generationer.

Hur kommer det sig att du valde att flytta till Sverige?

Sverige i allmänhet men framförallt Stockholm är en väldigt attraktiv stad att arbeta i för utvecklare och här finns många talanger. Jag påbörjade min PhD i Halmstad och var där i lite drygt ett år men sedan bestämde jag mig för att lämna mina studier och börja arbeta istället. Mitt mål var att jobba i Stockholm för ett företag där jag kan göra skillnad. Det var därför jag valde Sweet.

Saknar du Brasilien?

Jag saknar min familj men eftersom Barbara (min fru) bor här med mig så känns allting lättare. Hon har bott här med mig hela tiden och har läst svenska som andraspråk. Snart kommer hon att börja läsa ett program på Stockholms universitet som hjälper socialarbetare att hitta jobb.

Då har du en bra lärare hemma om du vill lära dig svenska?

Exakt, min fru kan svenska men inte jag, men jag vill lära mig. Ge mig ett år så kan jag prata svenska sen, haha.

Utifrån ett arbetsplatsperspektiv, vad var det på Sweet som lockade dig att ansöka?

Jag letade efter jobb som utvecklare på LinkedIn när jag hittade Sweet. Utifrån jobbeskrivningen och efter att ha läst på företagets hemsida förstod jag att Sweet är ett litet team som gör stora saker. Detta blev ännu tydligare efter några intervjuer med Daniel och Peter och efter att ha träffat teamet. Jag upplever att jag får min röst hörd på Sweet och att jag kan vara med och bidra till företagets framgångar.

Hur har dina första dagar på Sweet varit?

Alla har varit väldigt snälla och hjälpsamma. De försöker hjälpa mig att komma in i processerna så snabbt som möjligt men ger mig samtidigt eget utrymme. Mina kollegor är smarta och trevliga och de har inga problem att förklara alla olika aspekter av Sweets produkter vilket känns skönt eftersom det tar ett tag att komma in i ett nytt företag som nyanställd. Jag har också friheten att arbeta på mitt eget sätt och att testa olika saker. Jag ser verkligen fram emot att komma igång.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag trivs med att vara en produktutvecklare för att det är ett utmanande och dynamiskt yrke som kräver att man kontinuerligt förnyar sig med metoder och teknologier. Vad som exempelvis är känt idag kanske inte är användbart om två år. Jag gillar komplexiteten i mitt arbete men också det faktum att jag kan arbeta med människor, både med tekniska kundlösningar och direkt med kund om det behövs. Vad jag älskar med backend-utveckling är att vi har dessa komplexa problem som vi ska lösa och att vi måste jobba tillsammans som ett team för att hitta den bästa lösningen. Teamarbete motiverar mig verkligen.

Vad gör du på din fritid?

Jag hittar på många olika saker på min fritid. Jag spelar akustisk gitarr, framförallt blues och rock ’n’ roll. Just nu håller jag på att lära mig spela samba – Låtar som “Tiro ao Álvaro”, “O Mar Serenou” och “Cilada” exempelvis. Jag älskar fotboll i alla dess former, både att titta på och att spela och jag läser även mycket böcker. Inte bara jobbrelaterade böcker utan även komedier eller biografier och tekniska böcker. Just nu läser jag två böcker: “The Phoenix Project” och “A Field Guide to Lies and Statistics”.