”I would like to thank you all for all the assistance you have provided for me and my family during this hard time. Thanks for sharing my story, hopefully this will affect someone else’s life.Thanks to all my colleagues at Sweet Systems and Releye, I really appreciate your help and support. I look forward to the day when I can come back to work with you again.”

Safinaz Awad

Produktutvecklare, Sweet Systems

Berättelsen om Safinaz situation har inte gått obemärkt förbi. Den senaste veckan har berättelsen fått ett stort genomslag i media och en enorm spridning i sociala kanaler (över 200 000 personer har läst inlägget). Vår kollega Safinaz måste trots detta lämna Sverige på onsdag tillsammans med sin familj men vi kommer att fortsätta göra allt som finns i vår makt för att hon ska kunna komma tillbaka till oss så snart som möjligt, och framförallt tillbaka till sitt hem och sin trygga vardag i Sverige.

” Precis som Safinaz säger vill jag rikta ett stort tack till alla berörda – både kunder, anställda, personer i vårt nätverk och media som har hjälpt oss att sprida historien vidare. Jag tror verkligen på människors egen förmåga och på Sweet arbetar vi medvetet för att göra det möjligt – men för att det ska fungera måste även den svenska staten göra det. Deras misstag kan inte vila på Safinaz & oss.”

Bodil Ekström Hilberth

Grundare & VD, Sweet Systems

Här kan du läsa alla artiklar om Safinaz situation

 

LinkedIn

Sweet Systems medgrundare och ägare Klas-Magnus Hilberth publicerade det öppna brevet till Heléne Fritzon och Mikael Damberg på LinkedIn och den fick enorm spridning. Över 200 000 visningar, 300 delningar och 2000 gillamarkeringar.

Dagens Nyheter

Safinaz Awad utvisas till Grekland – trots akut brist på kvinnliga it-specialister i Sverige

It-företrädare: Utvisningen av Safinaz Awad skadar Sveriges rykte

Svenska Dagbladet

Människorna i mötet med systemen

Svenskt Näringsliv

IT-branchen skriker efter kompetens – nu utvisas nyckelmedarbetare

Entreprenör.se

Flydde från Syrien och anställdes som it-specialist – nu utvisas hon

The Local

Employer fights to keep Syrian tech star despite deportation threat

Vad händer nu?

Safinaz och hennes familj lämnar Sverige på onsdag för att åka till Grekland. Väl i Grekland kan hon ansöka om jobb i Sverige på nytt och på den vägen har hon möjlighet att få ett arbetstillstånd i Sverige igen. Hon måste befinna sig i Grekland när hon ansöker om arbetstillstånd i Sverige, så ser lagen ut. Vi på Sweet kommer att lägga ut en jobbannons på Arbetsförmedlingen, så fort Safinaz befinner sig i Grekland som hon därefter kan söka. Sedan kan vi bara hoppas på att processen för att få arbetstillstånd går smärtfritt, så att Safinaz kan komma tillbaka till sitt hem här i Sverige. Vi kommer att fortsätta skriva om Safinaz situation under tiden, i syfte att få tillbaka henne så snart som möjligt.

Dyster stämning på Sweet när Safinaz tvingas lämna Sverige i veckan