Hur är det att som nyanställd jobba på distans?

Vi frågar Jenny Ståbi, projektledare hos oss på Sweet Systems

Du började hos oss på Sweet precis innan pandemin. Hur var det att börja ett nytt jobb som nästan genast blev på distans?

Jag hann jobba från kontoret i ungefär 2 månader innan pandemin slog till ordentligt, vilket innebär att jag hann träffa kollegor och få en bra introduktion på plats. Det är jag glad för nu när man jobbar hemifrån. Det har varit tufft ibland att vara ny och jobba på distans, att känna sig isolerad och att ibland inte riktigt veta vem man ska vända sig till om man har frågor eller problem, men jag har fått superbra stöd från mina kollegor på Sweet som har varit väldigt tålmodiga med mina frågor ????

Du skrev på för jobbet innan pandemin var ett faktum, hur ställde du om förväntningarna?

Det var en stor omställning såklart, ingen visste väl riktigt vad man skulle förvänta sig och hur man skulle hantera distansarbetet till en början. Men det har faktiskt varit oväntat smidigt att jobba på distans, vi är ju ändå ett mjukvarubolag, så vi har hittat bra lösningar för att samarbeta och hålla möten på distans.

Hur gick din onboarding/introduktion till?

Som sagt så hann jag ha min introduktion på plats, vilket jag är tacksam för då jag hann träffa många duktiga kollegor, både på Sweet och på Releye. Introduktionen består av olika intropass där man lär sig av seniora kollegor om företaget, arbetssätten och produkten. Sedan är en viktig del att snabbt komma ut i projekt med kunder. Att jobba tillsammans med en senior medarbetare i kundprojekt är enormt lärorikt men också en trygghet både för mig men också för kunden. Som jag förstår det är det samma upplägg nu, fast på distans.

 Vad tycker du är bäst med att jobba på distans och vad tycker du är sämst?

Bäst är effektiviteten, det går inte åt någon tid till att ta sig till och från kontoret, och jag tror nog att jag får mer gjort hemifrån då man är så pass ostörd. Sämst är helt klart bristen på socialisering, jag saknar att äta lunch i lunchrummet tillsammans med kollegor, att ta en AW efter jobbet och att bara småsnacka vid kaffemaskinen!

Längtar du att få ta plats fysiskt på kontoret?

Ja! Mer än något annat! Man kommer verkligen uppskatta kontoret på ett helt annat sätt när man väl får komma tillbaka ????