Tillgänglighetsdirektivet: Våra nya åtgärder och planer

På Sweet Systems AB är vi engagerade i att skapa digitala lösningar som är tillgängliga för alla. Det handlar om att säkerställa att alla, oavsett förmåga, kan dra nytta av och delta i den digitala världen. Därför är vårt tillgänglighetarbete inte bara en checklista, utan ett pågående arbete mot mer inkluderande digitala tjänster.

Anpassning till tillgänglighetsdirektivet

Den europeiska tillgänglighetslagen (EEA), som träder i kraft som svensk lag, innebär att vi på Sweet Systems arbetar mot att uppnå WCAG 2.2 nivå AA-konformitet senast den 28 juni 2025. Den första fasen av denna anpassning fokuserar på att förbättra tillgängligheten i vårt formulärsvarset och översikten av formulärflödet.

Våra åtgärder för tillgänglighet

För att uppfylla kraven i tillgänglighetsdirektivet har vi implementerat flera tekniska specifikationer och funktioner, inklusive:

  • Textalternativ: För att säkerställa att visuellt innehåll är tillgängligt för alla, tillhandahåller vi textalternativ för allt innehåll som inte är text.
  • Tangentbordsnavigering: Våra webbplatser och formulärverktyg är fullt navigerbara med tangentbord.
  • Skärmläsarkompatibilitet: Våra webbplatser och formulär är kompatibla med de flesta skärmläsare.
  • Semantisk HTML: Vi omarbetar vår HTML-kod för att säkerställa att den är semantisk och därmed mer tillgänglig för alla användare.
  • Förbättrade CSS-mallar: Implementering av nya CSS-mallar för att förbättra både design och funktionalitet.
  • Kalendermodulers ersättning: Vi byter ut kalendermodulen för frågetyperna ”datumintervall” och ”datum & tid” för att göra dem mer tillgängliga och användarvänliga.
  • Färgkontrast och färganvändning: Vi har optimerat färgkontraster och säkerställt att färg inte används som enda visuell ledtråd.
  • Responsivitet: Våra verktyg och webbplatser är nu bättre anpassade för olika skärmstorlekar och enheter, vilket säkerställer att användare på mobiltelefoner och surfplattor får en lika bra upplevelse som på större skärmar.
  • Validering och felmeddelanden: Vi har förbättrat hur felmeddelanden och validering hanteras, vilket gör det enklare för användare att förstå och åtgärda eventuella problem de stöter på när de fyller i formulär.

Utmaningar och lärdomar

Som med alla stora initiativ har vi stött på utmaningar. I den första fasen kommer vår formulärdesigner inte automatiskt att skapa tillgängliga formulär. För att säkerställa att dina formulär uppfyller tillgänglighetskraven, erbjuder vi riktlinjer och exempelmaterial som hjälper dig att skapa tillgängliga formulär.
Vi har även identifierat att scrollfunktionen i frågetypen för matris/lista med tabellutseende kan medföra vissa tillgänglighetsbegränsningar. Dessa begränsningar beskrivs i detalj i våra riktlinjer, så att du kan göra välgrundade val och anpassningar.

Feedback och framtida planer

Vi värdesätter din feedback! Om du stöter på några tillgänglighetsbarriärer eller har förslag på förbättringar, vänligen kontakta oss via e-post på support@sweetsystems.se eller telefon +46 8 23 08 30. Vi planerar att lansera den tillgänglighetsanpassade versionen (a11y) under Q1 2025. Framtida planer inkluderar att tillhandahålla realtidsfeedback till formulärdesigners för att skapa tillgänglighetsvänliga formulär och göra Sweets ”Externa portal” i CRM-applikationen mer tillgänglig.

Sweet Scrive

Samarbete med partners

Våra partners Scrive och Signicat tar också tillgänglighetsdirektivet på stort allvar. Eftersom våra produkter kombineras för signering och/eller autentisering, är det viktigt att känna till vilka kriterier de strävar efter.

  • Scrive: Strävar efter att uppfylla WCAG 2.1 nivå AA. De använder både manuell och automatisk testning (tjänsterna AXE och WAVE) för att mäta tillgänglighet. Dokumentation som beskriver hur deras digitala signering/identifiering uppfyller tillgänglighetskrav är under utveckling.
  • Signicat: Uppfyller WCAG 2.1. Mer information finns på deras tillgänglighetsuttalande här: Signicat Accessibility Statement.

Vi på Sweet Systems är stolta över vårt åtagande att göra våra digitala produkter mer tillgängliga och ser fram emot att fortsätta förbättra våra tjänster för alla användare. Besök gärna vår tidigare publicerade blogginlägg för mer detaljerad information: Viktig information om våra tillgänglighetsuppdateringar.

Tack för ditt stöd och feedback när vi strävar efter att skapa en mer inkluderande digital värld!