Båda korpulenta jurymedlemmar och artificiella stjärnor diskuterades under gårdagens seminarier på näringslivsdagarna i Linköping. Temat var digitalisering, och självklart fanns vår kollega Johan Wålander på plats för att insupa alla idéer och lärdomar från utvecklingen. Han fick bland annat möjlighet att lyssna till talarna Ashkan Fardost som är dubbel TEDx-talare och forskare, Stefan Holmlid som är PhD och Professor i design, Jan Byfors som är CTO på NCC, Fredrik Löfgren från LiU och Robert Kniola som är VD för Wematter.

Distinktionen mellan ”digitisera” och ”digitalisera”

Den första talaren – Ashkan Fardost – var otroligt inspirerade. Han var inte bara en god talare utan var även bra på att få fram sin poäng. Han berättade att de allra flesta digitaliseringsprojekten vi driver inte är digitialiseringsprojekt utan digiteringsprojekt. Digiteringsprojekt innebär att vi följer samma processer som tidigare, fast gör dem digitala. Istället för att följa en klassisk struktur borde vi nyttja alla fördelar som kommer med digitaliseringen och vara mer kreativa och förändra beteenden och metoder från grunden. Möjligheterna finns – ta chansen!

Tre fantastiska tekniska genombrott på 150 dagar

Vi blir inte annat än förstummade och inspirerade av att höra vilken otrolig kraft det är i den tekniska utvecklingen och hur fort det går. Vi fick höra om tre fascinerande genombrott som har skett under de senaste 150 dagarna, helt otroligt.

  1. Forskare har lyckats skapa en ”star in a jar”, en verklig artificiell stjärna som har potentialen att lösa jordens energibehov.
  2. Vi har lyckats omprogrammera celler på möss så de blir 30% yngre.
  3. Forskare har med hjälp av en vanlig wifi-router lyckats läsa av människor känslor, så som om vi är glada, arga eller ledsna.

”Roboten råkade missta en kraftig jurymedlem för en skärbräda”

Robotforskaren Fredrik Löfgren framträdande var minst sagt roande. Han hade med sig Ariel upp på scen, en av deltagarna i svenska robotlandslaget i fotboll. Löfgrens framstädandet blev ännu mer underhållande när han drog en anekdot om när Lius robot tävlade i VM i matlagning för robotkockar. Roboten råkade nämligen missta en kraftig jurymedlem för en skärbräda, och det hade kunnat sluta illa. Detta misstag visar på utmaningarna i kodningen, och hur svårt det är att programmera in en känsla kring rätt och fel, något som är självklart för människan.

Två saker som satte djupast spår

Det ena är att det är svårt att ta ställning till om vi ska vara inspirerade eller livrädda för Teslas strategi att kolonisera mars redan år 2050. Det är deras reservplan utifall att något går fel på jorden.

Det andra är Ashkan Fardosts tankar kring att vi aldrig får glömma av att sätta användande och beteenden först och att teknik alltid är sekundärt. Något som är otroligt lätt glömma bort.

Digitalisering

Läs fler blogginlägg

Gör det enklare att bli kund genom att automatisera

Gör det enklare att bli kund genom att automatisera

Manuella processer, kontroll av data och en låg grad av digitalisering är exempel på utmaningar hos många företag. Genom att automatisera gör man det inte bara enklare att bli kund, utan sänker dessutom ofta sina administrativa kostnader.

läs mer
Lärdomar från vårt webinar med Nordnet

Lärdomar från vårt webinar med Nordnet

  Nyligen hade vi ett välbesökt webinar med rubriken: Så har Nordnet gjort digitalisering till en del av sitt DNA. Vi gästades av Carl Lönndahl, Head of Change & System Management på Nordnet som berättade om hur de jobbar med automatisering och hur det hjälpt...

läs mer