Malgorzata (”Gosia”) Lusiak kom till Sverige 2010 som Erasmusstudent från Polen, fann kärleken i Stockholm och bestämde sig för att flytta hit på obestämd tid. Gosia har jobbat på Sweet som program- och mjukvarutestare sedan augusti och är en fantastisk tillgång till teamet. Med glimten i ögat och med en alltid lika positiv attityd, berättar hon sin historia och hur det är att jobba på Sweet.

Hur kommer det sig att du flyttade till Sverige?

Jag kom till Sverige 2010 som Erasmusstudent från Polen. Tanken var att jag skulle stanna här i ett halvår, men som du ser så är jag fortfarande här, haha! Jag kom hit tillsammans med en studiekamrat från universitetet och vi läste engelsk litteratur tillsammans på Stockholm Universitet. Efter ett halvår åkte hon hem men jag trivdes så bra att jag övertalade mitt universitet att förlänga min vistelse. På den vägen är det och jag har bott här sedan dess tillsammans med min pojkvän.

Hur är stämningen på Sweet?

Stämningen är bra. Vi är en relativt liten grupp människor som jobbar tajt tillsammans och alla är väldigt hjälpsamma. Jag har flera vänner som jobbar på IT-bolag och de flesta av dem är väldigt stressade och jobbar mer än vad de ska. Så är det inte på Sweet- det är en väldigt human arbetsplats. Redan från första dagen gjordes det klart för mig att det är bättre att jag säger ifrån om det är någonting jag inte hinner med än att jag lägger all min vakna tid på att lösa det och jag uppskattar verkligen den attityden. På Sweet är det ingen som är slutkörd på grund av jobb, någonting som jag anser vara ett väldigt positivt tecken och som säger en hel del om företaget.

Vad tycker du bäst om med ditt jobb som mjukvarutestare?

Jag tycker att det är intressant att jobba med testning för det känns ofta som att jag gör en liten utredning. Jag testar produkten, hittar felen och sen försöker jag lista ut hur jag kunde få felen från första början. Testning är ett komplex ämne och just nu simmar jag bara på ytan av det.
Malgorzata Lusiak - testare - Sweet Systems

Saknar du Polen?

Jag saknar mina vänner och min familj, men samtidigt så är det så att du någon gång i livet kommer behöva göra ett livsavgörande val. För mig var det ett val mellan kärleken och allt annat – och jag valde kärleken!

Vad är den största skillnaden mellan att jobba i Polen och i Sverige?

I Polen har de flesta företag ett strikt hierarkiskt system. VDn sitter sällan tillsammans med övriga anställda utan har ett eget privat kontor. Likadant är det på universitetet. Jag blev både förvånad och imponerad över att det inte var så i Sverige när jag först kom hit. För mig var det konstigt att jag kunde gå till professorn och tilltala honom med förnamn, eftersom att du i Polen adresserar professorn med alla hans titlar men aldrig med förnamn.

Dina första veckor på Sweet började med introduktionspass, hur var det tycker du?

Introduktionspassen var kanon. Jag tycker att det är fantastiskt att Sweet investerar både tid och pengar på att erbjuda dessa pass. Det gjorde det lättare för mig att förstå Sweets kunder och jag kunde snabbare sätta mig in deras lösningar – lösningar som jag faktiskt testar. Det var också intressant att få en grundläggande kunskap kring fler av företagets avdelningar, exempelvis marknad och sälj och förstå vad de jobbar med – det tycker jag är riktigt häftigt.

Vill du jobba med Malgorzata?